De podcast is een medium dat ik inzet om op een toegankelijke manier verhalen te vertellen over de onderzoeksthema’s waar ik mee bezig ben. Ik gebruik het dus als een vorm van klinkende wetenschapscommunicatie.👂🏻

In 2020 begonnen Rosa Wevers en ik een onafhankelijke podcast waarin we onze onderzoeksexpertise op het gebied van kunst en technologie met een breder publiek delen: Kunstmatig. We werken regelmatig samen met culturele instellingen, bijvoorbeeld door een live-opname te doen tijdens een opening of een aflevering te produceren die onderdeel kan zijn van het publieke programma rond een tentoonstelling of tour.

Vanuit onze rol als Kunstmatig-hosts, schuiven we ook op regelmatige basis aan bij het L1 Cultuurcafé om regionale ontwikkelingen op het gebied van de kunsten te duiden. Bij L1 presenteerde ik ook tijdelijk het radioprogramma Blaaskracht over klassieke muziek.

In 2021 ontving ik samen met vier collega-onderzoekers aan Maastricht University een Wetenschapscommunicatie Gewaardeerd!-prijs van de KNAW 👑 voor ons gezamenlijke werk op het gebied van zintuiglijke wetenschapscommunicatie (hier kun je meer lezen).

Over Kunstmatig


Kunstmatig is een podcast waarin Rosa Wevers en Veerle Spronck op zoek gaan naar de momenten waarop kunst en technologie samenkomen of juist botsen. Aan de ene kant stelt kunst kritische vragen aan technologie (wat betekent het eigenlijk dat onze telefoons onze gezichten herkennen?), maar aan de andere kant speelt technologie ook een steeds grotere rol in hoe we kunst ervaren (hoe beleef je een concert anders via een livestream?). Hier en hier vertellen we over het ontstaan van de podcast.

Voor meer info, klik hier. Of luister de nieuwste aflevering:



Over Blaaskracht

Van mei tot oktober 2022 verving ik tijdelijk de presentator van het L1 radioprogramma Blaaskracht over klassieke muziek. Elke week interviewde ik een gast uit de Limburgse (klassieke) muziekwereld over zijn of haar leven, en nodigde ik diegene uit om muzikale fragmenten te delen die belangrijk voor hen zijn of zijn geweest.

Het programma is ook te luisteren als podcast. Voor meer info, zie l1.nl/blaaskracht/