Knitting Technology

Aan wat voor persoon denk je als je aan een ‘breier’ denkt? En wie zie je voor je als je je een ‘programmeur’ voorstelt?

Of we het nou willen of niet, we hebben allemaal vooroordelen over de werelden van technologie en textiel. Breien zien we als een tijdverdrijf voor vrouwen, terwijl we de neiging hebben om computertechnologie als mannenwerk te veronderstellen. Toch hebben breien en programmeren meer met elkaar gemeen dat je misschien zou verwachten.

In samenwerking met Oddstream, centrum voor kunst en technologie in Nijmegen, maakten ontwerper Michelle Vossen en ik een workshop-lecture over deze vragen. Ze borduren voort op een interesse in craftivism en data visualisatie door middel van handwerk die bij mij groeide tijdens de lockdowns in 2020 en 2021.

Op 21 april 2022 gaan we kritisch aan de slag met het doorbreken van bestaande stereotypen over breien en programmeren. In de inleiding ontrafel ik hoe handwerk en computers een opmerkelijke geschiedenis delen en hoe feministische kunstenaars tegenwoordig breien en digitale technologie combineren in hun werk om gendernormen te bevragen én om nieuwe vormen van activisme te ontwikkelen. In de workshop gaat Michelle vervolgens samen met alle deelnemers aan de slag om zelf de overeenkomsten tussen textiel en technologie te verkennen door ponskaarten te coderen, met breimachines te werken en zelfgebreide elektronische circuits te maken.

Project in samenwerking met Oddstream en Michelle Vossen
Beeld door Michelle Vossen